Hej.
Zima, jak widać przez okno, rozgościła się na dobre. Doszły mnie słuchy, że ten śnieg jest rekompensatą za poprzedni rok..;) Ja się nie obrażam, w krajobrazie pokrytym białym puchem jest coś magicznego.. Ale jak mawiał klasyk „ gdy jest zima, to musi być zimno”, więc o tej porze roku częściej niż zwykle, przyrządzam coś na ciepło np. owoce pod kruszonką. Tym razem zrobiłam jabłka z kruszonką z płatków owsianych. Dodałam trochę czekolady pozostałej po świątecznych upominkach dzieci.. możecie oczywiście pominąć ten składnik;) Wyszedł bardzo smaczny deser na ciepło.
Jabłka z kruszonką
Składniki:
• 3 średnio twarde jabłka np. Champion
• cynamon
Kruszonka:
• 110g roztopionego masła
• 100g mąki pszennej
• 60g płatków owsianych górskich
• garść posiekanych migdałów
• 50g cukru
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Jabłka szorujemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy na połowę, nożykiem usuwamy gniazdo nasienne, oraz rdzeń, następnie łyżeczką wydrążamy wgłębienie na kruszonkę. Tak przygotowane jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry, posypujemy je cynamonem.
Kruszonka: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia.
Kruszonką napełniamy wydrążone jabłka. Najlepiej ułożyć jabłka tak, by opierały się o siebie, wtedy farsz nie będzie się osypywać.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C, grzanie góra-dół. Naczynie z jabłkami przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25minut, następnie ściągamy folię i pieczemy ok 25 minut, aż jabłka staną się miękkie, a kruszonka się zarumieni. Upieczone wyciągamy z piekarnika, czekamy chwilkę i jeszcze ciepłe pałaszujemy ze smakiem;) Jabłka te można podawać z gałką lodów.
Smacznego!
Mariola.
One thought on “Zimowa przekąska na ciepło – jabłka z kruszonką.”
Comments are closed.