Wielkanocny baranek z masła.

Wielkanocny baranek z masła.

Witajcie!

Baranek jest symbolem wiosny i budzenia się do życia. Dla chrześcijan to ważny symbol- oznacza przezwyciężenie zła. Nie może go zatem, zabraknąć na naszym wielkanocnym stole.

Robię baranka z masła, mogłabym oczywiście użyć do tego specjalnej drewnianej foremki… ale 3 lata temu takiej nie miałam, zrobiłam w ten sposób, jaki pokażę wam dziś,  mojej córci bardzo się spodobał i na następny rok pytała, kiedy zrobię puszystego baranka.. Wyszło na to, że będę rzeźbić go co rok, taka nasza mała tradycja.. a te są dla mojej rodziny bardzo ważne;)

Może i wam spodoba się ten sposób? Krok po kroku pokażę wam jak to zrobiłam.

Potrzebne będą: kostka masła, nożyk, praska do ziemniaków, goździki.

Najpierw wycinam z kostki masła kształt baranka

Następnie, nożykiem, delikatnie rzeźbię pożądany kształt i układam na talerzyku.

Pozostałe masło kroję na kawałki i przeciskam przez praskę. Powstające wiórki, za pomocą noża, przenoszę na tułów baranka.

Gdy „wełna” już gotowa, z 2 kawałków masła formuję okrągłe kulki, rzeźbiąc w nich, coś na kształt zawiniętych rogów;) Układam je na głowie baranka.

Z goździków robię oczy i gotowe.

 

 

Baranka przechowujemy w lodówce, chwilę przed podaniem należy go wyciągnąć by masło zmiękło.

Jak widzicie, nie jest to bardzo trudne zadanie, nie zajmuje także zbyt wiele czasu. Jestem ciekawa, czy w waszych domach także występuje maślany baranek wielkanocny. Dajcie znać:)

Pozdrawiam,

Mariola.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *