Witajcie!
Niedawno urządzałam przyjęcie urodzinowe, i z tej okazji upiekłam tort. Dzielę się z wami przepisem, gościom bardzo smakował.
Tort z kremem borówkowym i białą czekoladą.
Składniki:
⇒Szklanka ma u mnie 250ml
♦ Biszkopt:
• 5 jaj
• 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
♦ Krem:
• 600 ml śmietany 36 %
• opakowanie cukru waniliowego
• opakowanie Śnieżki
• opakowanie śmietan-fixu
• 200 gram borówki amerykańskiej + kilkanaście owoców do dekoracji
• biała czekolada
♦ Poncz:
• 150 ml ciepłej wody
• sok z połowy cytryny
• 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodawać po kolei żółtka, nie przerywając ubijania. Wyłączyć mikser i dodać wymieszane i przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Tortownicę(średnica∼23-25 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać delikatnie ciasto i wyrównać.
Piec w temp. 165°C przez ok 35-40 minut. Do tak zwanego suchego patyczka.
Gorącą blachę z ciastem wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30 cm upuścić na blat lub podłogę. Wystudzić w temp. pokojowej.
Korzystam z tego przepisu od lat, pochodzi on ze strony http://mojewypieki.com i zawsze się udaje!
Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać Śnieżkę, ubijać aż do rozpuszczenia, a następnie wsypać Śmietan-fix. Ubijać jeszcze chwilkę, następnie podzielić krem na dwie części. Niecałą połowę zmiksować chwilę ze zblendowanymi borówkami, drugą połowę pozostawić białą. Odłożyć kremy do lodówki. Na ok 15 minut.
Składniki na poncz wymieszać ze sobą.
Biszkopt podzielić na 3 krążki. Pierwszy przełożyć na paterę, nasączyć częścią ponczu, następnie nałożyć kilka łyżek białego kremu( tak aby pozostała część kremu wystarczyła do obłożenia tortu z wierzchu), wygładzić. Na to położyć drugi krążek ciasta, nasączyć częścią ponczu, nałożyć cały krem borówkowy, wygładzić. Następnie położyć 3 krążek, nasączyć ponczem, obłożyć cały tort pozostałą częścią białego kremu. Udekorować owocami i posypać tartą białą czekoladą. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
One thought on “Tort z kremem borówkowym i białą czekoladą.”
Comments are closed.