Hej!
Mam dla was przepis, na tzw tort kanapkowy. Jest to bardzo efektowna przekąska, która może być dodatkiem do sałatki imprezowej, lub także całkowicie ją zastąpić. Nie tylko ciekawie wygląda, ale także smakuje. Wypróbujcie ten przepis, gwarantuję, że goście będą zachwyceni 😉
Tort kanapkowy
Składniki :
♦ I warstwa jajeczna:
• 6 jajek
• pół puszki kukurydzy
• pół pęczka szczypiorku
• 2 łyżki majonezu
• sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przeciskamy przez tzw kratkę do warzyw (można zetrzeć na tarce), do miski z jajkami wsypujemy kukurydzę, poszatkowany szczypiorek i mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
♦ II warstwa pieczarkowa:
• 300 g pieczarek
• 70 g serka topionego śmietankowego
• olej do smażenia
• sól, pieprz
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu przekładamy na sitko, by odsączyć z nadmiaru płynu. Gdy pieczarki ostygną, mieszamy je z serkiem.
♦ III warstwa szynkowa:
• 300 g dowolnej szynki w kawałku
• 1/4 papryki czerwonej
• 2 ogórki konserwowe
• 100 g serka topionego śmietankowego
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżeczka musztardy
Szynkę, ogórki i paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę. Łączymy z serkiem, majonezem i musztardą.
Dodatkowo:
• 1 chleb tostowy
• duży słoik majonezu
• masło do smarowania pieczywa
• do dekoracji: np. wędlina, ogórek, pomidor, jajko – według waszego pomysłu 😉
Przygotowanie:
Przygotowujemy półmisek, najlepiej by był płaski, może być także talerz. Wszystko zależy jaki kształt tortu chcecie zrobić, lub jaki półmisek posiadacie 😉 mój był w kształcie kwadratu.
Na półmisku układamy pierwszą warstwę chleba tostowego (w razie potrzeby docinamy odpowiednio do kształtu półmiska, najlepiej dobrać tak kształt, by wykorzystać max 4 kromki chleba na 1 warstwę.W innym wypadku 1 chleb tostowy może nie wystarczyć), smarujemy masłem, na to pierwsza warstwa jajeczna, następnie znów chleb tostowy, smarujemy masłem, warstwa pieczarkowa. Kolejna warstwa chleba, masło i warstwa szynkowa, następnie ostatnia warstwa chleba.Smarujemy cały tort dookoła majonezem i dekorujemy według naszego pomysłu. I gotowe 🙂
Smacznego!
Mariola
Wooooow www!!! Ale czad!!!!!
Dziękuję, bardzo fajnie na stole się prezentuje;)
Wygląda pysznie i efektownie
Myślę, że kiedyś będziesz mieć okazję skosztować;)dziękuję