Sałatka gyros z czerwoną kapustą.

Sałatka gyros z czerwoną kapustą.

Witajcie.

Sałatkę gyros znają już chyba wszyscy, powstało wiele jej odmian. Ja sama wypróbowałam już kilka różnych przepisów, a ten który zaprezentuję wam dziś, wydaje mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam się nim z wami podzielić. Sałatka będzie idealna, zarówno na imprezę rodzinną, jak i do potraw grillowanych, a przecież majówka tuż tuż..;) Fajnie smakuje także jako dodatek do tortilli.


Sałatka gyros z czerwoną kapustą


Składniki:

1/2 małej główki czerwonej kapusty

500g piersi z kurczaka

Przyprawa do gyrosa

2 pomidory

1/2 papryki czerwonej

1/4 pora

1 ogórek zielony

1 puszka kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

3 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu greckiego

2 łyżki ketchupu

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka soli

olej

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę czerwoną myjemy, drobno szatkujemy, polewamy octem i posypujemy solą. Mieszamy ręką, lekko ugniatając. Odstawiamy na kilkanaście minut, by kapusta nieco zmiękła.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Następnie odcedzamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie warzywa myjemy.

Pomidory, paprykę i pora kroimy w kostkę.

Ogórka dokładnie szorujemy i razem z skórką, kroimy w pół-plasterki.

Kukurydzę odcedzamy na sitku, podobnie fasolę, jednak tę trzeba przepłukać pod bieżącą wodą.

Majonez, jogurt oraz ketchup mieszamy, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Gdy kapusta zmiękła, odciskamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Tam łączymy ją z pozostałymi składnikami, polewamy sosem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy pod przykryciem, w lodówce.

Jestem ciekawa czy również i wam posmakuje. Dajcie koniecznie znać:)

Pozdrawiam,

Mariola.

 

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *