Witajcie.
Sałatkę gyros znają już chyba wszyscy, powstało wiele jej odmian. Ja sama wypróbowałam już kilka różnych przepisów, a ten który zaprezentuję wam dziś, wydaje mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam się nim z wami podzielić. Sałatka będzie idealna, zarówno na imprezę rodzinną, jak i do potraw grillowanych, a przecież majówka tuż tuż..;) Fajnie smakuje także jako dodatek do tortilli.
Sałatka gyros z czerwoną kapustą
Składniki:
1/2 małej główki czerwonej kapusty
500g piersi z kurczaka
Przyprawa do gyrosa
2 pomidory
1/2 papryki czerwonej
1/4 pora
1 ogórek zielony
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
2 łyżki ketchupu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka soli
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę czerwoną myjemy, drobno szatkujemy, polewamy octem i posypujemy solą. Mieszamy ręką, lekko ugniatając. Odstawiamy na kilkanaście minut, by kapusta nieco zmiękła.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Następnie odcedzamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie warzywa myjemy.
Pomidory, paprykę i pora kroimy w kostkę.
Ogórka dokładnie szorujemy i razem z skórką, kroimy w pół-plasterki.
Kukurydzę odcedzamy na sitku, podobnie fasolę, jednak tę trzeba przepłukać pod bieżącą wodą.
Majonez, jogurt oraz ketchup mieszamy, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gdy kapusta zmiękła, odciskamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Tam łączymy ją z pozostałymi składnikami, polewamy sosem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy pod przykryciem, w lodówce.
Jestem ciekawa czy również i wam posmakuje. Dajcie koniecznie znać:)
Pozdrawiam,
Mariola.
One thought on “Sałatka gyros z czerwoną kapustą.”
Comments are closed.