Witajcie!
Przychodzę do was z przepisami na ciekawe w smaku roladki, które z powodzeniem możecie przygotować na imprezę np. urodzinową. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu;) Przepis na pierwsze dwie propozycje znalazłam na tym blogu, a ogórkowe to moja inwencja twórcza 😉
Roladki z szynki, z nadzieniem słonecznikowym
Składniki:
• 15 plastrów szynki
• 200 g serka topionego śmietankowego
• 100 g słonecznika łuskanego
Przygotowanie:
Słonecznik prażymy na suchej patelni(i na małym ogniu), do zrumienienia, następnie dodajemy serki i mieszamy aż serki się rozpuszczą. Ciepłą masą smarujemy plastry szynki, wystarczy niewielka ilość na dany plasterek. Należy to robić gdy masa jest ciepła bo szybko twardnieje.Zawijamy ciasno każdy plaster i zostawiamy do zastygnięcia.Przed ułożeniem na półmisku, przekrawamy na pół.
Szynka zawijana z nadzieniem czosnkowo-serowym
Składniki:
• 16 plastrów szynki
• 200 g sera żółtego
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki majonezu
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz majonezem.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba.Smarujemy powstałą masą każdy plaster szynki. Ja robię to tak, że dzielę masę na pół, rozkładam 8 plastrów szynki i na każdy układam, mniej więcej, taką samą ilość masy i rozsmarowuję. Tak samo postępuję z drugą połową farszu i szynki. Zwijamy roladki i przed ułożeniem na półmisku, przekrawamy na pół.
Roladki ogórkowe z pastą rybną
Składniki:
• 3 długie ogórki zielone
• 3 jajka
• puszka ryby w oleju
• majonez
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy rybę bez oleju i majonez wg uznania. Mieszamy wszystko, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki myjemy dokładnie i obieraczką do warzyw ścinamy długie cienkie plastry. Następnie na każdy plaster nakładamy pastę i zwijamy.Układamy ciasno na talerzu.
–> Jeśli kogoś nie przekonuje ryba, można zastąpić ją na przykład przesmażonymi pieczarkami. Wtedy wystarczy ok 5 pieczarek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć, odcedzić, i dalej postępować już jak w przepisie.
Smacznego!
Nie robilam tylko tych rybnych! Ale te roladki podbijają imprezy! Serio! Pychotka! ❤
Cieszę się że smakują 🙂