Przepis na proste ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone.

Przepis na proste ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone.

Hej.

Przychodzę do was z przepisem na proste w wykonaniu ciasto, które może pełnić także funkcję tortu;) U mnie właśnie tak to wyglądało, zrobiłam je Córci na imieniny. Głównym składnikiem są truskawki, niebawem zacznie się sezon, więc będzie okazja by wypróbować mój przepis;)

Ciasto jest bardzo smaczne i orzeźwiające. Zosia zapowiedziała już, że na urodziny chce, jak co roku tort borówkowy, a na imieniny-truskawkowy mus, cóż, nie mogę Jej odmówić:)


Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone


Składniki:

Tortownica o średnicy 24cm

szklanka 250ml

Biszkopt:

• 2 duże jajka

• 65g cukru

• 50g mąki pszennej

• 25g mąki ziemniaczanej

Masa mascarpone:

• 300ml śmietany kremówki 36%

• 250g serka mascarpone

• 2 łyżki cukru pudru

• 1 śmietan-fix

Mus truskawkowy:

• 500g truskawek świeżych lub mrożonych

• 2 galaretki truskawkowe (na 500ml wody)

Dodatkowo dżem truskawkowy

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodawać po kolei żółtka, nie przerywając ubijania. Wyłączyć mikser i dodać wymieszane i przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Tortownicę (średnica∼24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać delikatnie ciasto i wyrównać.

Piec w temp. 165°C przez ok 35-40 minut. Do tak zwanego suchego patyczka.

Gorącą blachę z ciastem wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30 cm upuścić na blat lub podłogę. Wystudzić w temp. pokojowej.

Masa mascarpone:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy utworzy się gęsty krem, dodajemy śmietan-fix i chwilkę miksujemy. Wyłączamy mikser i dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia składników.

Mus truskawkowy:

->Truskawki mrożone należy wcześniej rozmrozić

Truskawki blendujemy na gładki mus, przelewamy do garnka, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki zaczną bulgotać, wsypujemy do nich dwa opakowania galaretki, mieszamy energicznie, do rozpuszczenia składników. Zestawiamy z ognia, odstawiamy do wystygnięcia.

Składanie ciasta:

Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 2 części. Wkładamy go z powrotem do tortownicy, której brzegi wykładamy folią aluminiową. Pierwszy blat smarujemy dżemem(ok 3-4 łyżki), drugim przykrywamy, na to wykładamy masę mascarpone, pilnując, by dobrze rozsmarować wokół brzegów, aby galaretka nam nie spłynęła do środka. Przykrywamy folią aluminiową tortownicę i   odstawiamy do lodówki. Gdy mus truskawkowy zacznie tężeć, wylewamy go na masę mascarpone.  Przykrywamy i odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Share

5 thoughts on “Przepis na proste ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone.

Comments are closed.