Hej!
Przychodzę do was z prostym przepisem, na znane wam na pewno ciasto, tzw kopiec kreta. Oryginalnie podaje się je z bananami, moi domownicy nie przepadają za tym smakiem (tak, ja też tego nie rozumiem;)) więc postanowiłam zrobić coś w tym stylu, ale z galaretką. Jest to kakaowy biszkopt z kremem mascarpone oraz wspomnianą galaretką.
A inspiracją do zrobienia tego wypieku była moja koleżanka, działkowa sąsiadka;) która wysłała mi zdjęcia ze swojej działki. Pogoda u nas wiosenna, zalegający śnieg stopniał, odsłaniając to, czego ogrodnik nie lubi oglądać na swoim trawniku.. czyli kopce kretów..;)
Zachęcam do wypróbowania przepisu!
Kopiec kreta z galaretką i kremem mascarpone
Składniki:
szklanka 250ml
Biszkopt rzucany:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
250g serka mascarpone
350ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
galaretka owocowa
forma o średnicy 24cm
Przygotowanie:
Galaretka:
Galaretkę owocową zalewamy 400ml gorącej wody( jeśli standardowo, wg instrukcji na opakowaniu, należało rozpuścić ją w 500ml wody) mieszamy do rozpuszczenia , następnie wylewamy do płaskiego naczynia z rantem (ostatecznie może być talerz, jak u mnie) i odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka stężała, kroimy ją na małe kwadraty.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na wysokich obrotach, ze szczyptą soli. Gdy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, zmieniamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku, do wyczerpania składników. Wyłączamy mikser . Mąkę wsypujemy do szklanki, do 2/3 wysokości, następnie dokładamy na pozostałą 1/3 wysokości- kakao. Odmierzone składniki przesiewamy, wraz z proszkiem do pieczenia, do miski, następnie partiami dodajemy do naszej piany i delikatnie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do wypieków, przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C, ok 25- 30 minut (do tzw suchego patyczka). Po tym czasie wyciągamy gorący biszkopt z piekarnika, i rzucamy nim z wysokości ok50 cm, na podłogę lub blat;) Ta czynność spowoduje, że biszkopt nie opadnie. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na krem, wyłączamy mikser, następnie dodajemy mascarpone i na najmniejszych obrotach, dosłownie chwilkę, miksujemy, do połączenia składników.
Składanie ciasta:
W biszkopcie wydrążamy środek, zostawiając trochę boków, no i spód;) Ciasto pozostałe z wydrążenia środka, odkładamy do miski i rozdrabniamy palcami.
W powstałą dziurę wykładamy kilka łyżek kremu mascarpone, na to pokrojona galaretka, następnie reszta kremu, tworząc kopiec. Wierzch posypiemy rozdrobnionym ciastem, formując kopiec. Wstawiamy do lodówki na noc.
Uwagi:
Ciasto robiłam wiele razy, tak jak w tym przepisie. Tym razem jednak zmodyfikowałam go do swoich potrzeb:)
Smacznego!
Mariola.
One thought on “Przepis na ciasto: kopiec kreta z galaretką i kremem mascarpone.”
Comments are closed.