Przepis na ciasto: kopiec kreta z galaretką i kremem mascarpone.

Przepis na ciasto: kopiec kreta z galaretką i kremem mascarpone.

Hej!

Przychodzę do was z prostym przepisem, na znane wam na pewno ciasto, tzw kopiec kreta. Oryginalnie podaje się je z bananami, moi domownicy nie przepadają za tym smakiem (tak, ja też tego nie rozumiem;)) więc postanowiłam zrobić coś w tym stylu, ale z galaretką. Jest to kakaowy biszkopt z kremem mascarpone oraz wspomnianą galaretką.

A inspiracją do zrobienia tego wypieku była moja koleżanka, działkowa sąsiadka;) która wysłała mi zdjęcia ze swojej działki. Pogoda u nas wiosenna, zalegający śnieg stopniał, odsłaniając to, czego ogrodnik nie lubi oglądać na swoim trawniku.. czyli kopce kretów..;)

Zachęcam do wypróbowania przepisu!


Kopiec kreta z galaretką i kremem mascarpone


Składniki:

szklanka 250ml

Biszkopt rzucany:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem:

250g serka mascarpone

350ml śmietany kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

galaretka owocowa

forma o średnicy 24cm

Przygotowanie:

Galaretka:

Galaretkę owocową zalewamy 400ml gorącej wody( jeśli standardowo, wg instrukcji na opakowaniu, należało rozpuścić ją w 500ml wody) mieszamy do rozpuszczenia , następnie wylewamy do płaskiego naczynia z rantem (ostatecznie może być talerz, jak u mnie) i odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka stężała, kroimy ją na małe kwadraty.

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na wysokich obrotach, ze szczyptą soli. Gdy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając.  Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, zmieniamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku, do wyczerpania składników. Wyłączamy mikser . Mąkę wsypujemy do szklanki, do 2/3 wysokości, następnie dokładamy na pozostałą 1/3 wysokości- kakao. Odmierzone składniki przesiewamy, wraz z proszkiem do pieczenia, do miski, następnie partiami dodajemy do naszej piany i delikatnie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do wypieków, przelewamy do niej ciasto  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C, ok 25- 30 minut (do tzw suchego patyczka). Po tym czasie  wyciągamy gorący biszkopt z piekarnika, i rzucamy nim z wysokości ok50 cm, na podłogę lub blat;) Ta czynność spowoduje, że biszkopt nie opadnie. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Krem:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na krem, wyłączamy mikser,  następnie dodajemy mascarpone i na najmniejszych obrotach, dosłownie chwilkę, miksujemy, do połączenia składników.

Składanie ciasta:

W biszkopcie wydrążamy środek, zostawiając trochę boków, no i spód;) Ciasto pozostałe z wydrążenia środka, odkładamy do miski i rozdrabniamy palcami.

W powstałą dziurę wykładamy kilka łyżek kremu mascarpone, na to pokrojona galaretka, następnie  reszta kremu, tworząc kopiec. Wierzch posypiemy rozdrobnionym ciastem, formując kopiec. Wstawiamy do lodówki na noc.

Uwagi:

Ciasto robiłam wiele razy, tak jak w tym przepisie. Tym razem jednak zmodyfikowałam go do swoich potrzeb:)

Smacznego!

Mariola.

 

 

 

 

 

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *