Świąteczne potrawy z makiem, w polskiej tradycji, symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Nasi przodkowie wierzyli również, że dzięki właściwościom halucynogennym małe nasionka miały łączyć żywych z zaświatami, duchami zmarłych bliskich.
Ja jestem daleka od wierzeń naszych przodków;) ale słodkości z makiem lubię, nawet bardzo. Dlatego dziś przychodzę do was z przepisem na drożdżowe róże z masą makową. Użyłam gotowej masy, z puszki, bo uważam, że czasem warto sobie ułatwiać pracę w kuchni;)
Inspiracją tego przepisu były róże Arabeski– dziękuję.
1. Koło wykrojone z ciasta drożdżowego nacinamy na krzyż, pamiętając, by środek pozostawić nietknięty.//2. Na pozostawiony środek nakładamy sporą ilość masy makowej, po złożeniu różyczek można ewentualnie jej jeszcze dołożyć.//3 i 4. Zawijamy kolejno płatki róż..//5a i 6a- średnica kół ma 12 cm, układałam płatki róż „na płasko”, róża ma wówczas zwarty pokrój//5b i 6b- średnica kół ma 15 cm, każdy płatek wywijałam na zewnątrz, składając go na pół, wówczas róża przyjmuje bardziej rozłożysty kształt, i jest większa. Myślę, że na zdjęciach widać różnicę. Wybór należy do was;)