Proste ciasto z borówkami i kruszonką

Proste ciasto z borówkami i kruszonką

Witajcie.

Obrodziły nam w tym roku borówki, co nas bardzo cieszy 🙂 Nasze Dzieci uwielbiają, więc ich brzuszki zapełniają się setkami gramów borówek amerykańskich 😉 Zamroziłam sporo, będzie do zimowych słodkości. Szukałam przepisu na ciasto, które będzie łatwe w przygotowaniu i z kruszonką. Świetny przepis znalazłam na tym blogu. Ciasto jest puszyste, trochę  przypomina w smaku ciasto drożdżowe, znika w mgnieniu oka 😉 Przepis na kruszonkę jest moim ideałem 🙂 Polecam wypróbować.


Proste ciasto z borówkami i kruszonką


Składniki:

Szklanka 250 ml.

• 4 jajka

• 200g cukru

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

• 0,5 szklanki oleju

• 2 szklanki mąki tortowej

• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

• szklanka borówek amerykańskich

Kruszonka:

• 100g mąki

• 75g masła

• 50g cukru

Masło roztopić, odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać masło i mieszać łyżką, aż powstanie kruszonka.

Przygotowanie:

Mikserem ucieramy jajka z cukrem, do uzyskania jasnożółtego koloru. Wlewamy olej i ekstrakt waniliowy, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i chwilę jeszcze ucieramy, do połączenia składników. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do wypieków. Moja forma ma średnicę 26cm. Na wierzchu układamy umyte i osuszone owoce. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Pieczemy 45 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu, ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

 

Smacznego!

Share