Witajcie.
Obrodziły nam w tym roku borówki, co nas bardzo cieszy 🙂 Nasze Dzieci uwielbiają, więc ich brzuszki zapełniają się setkami gramów borówek amerykańskich 😉 Zamroziłam sporo, będzie do zimowych słodkości. Szukałam przepisu na ciasto, które będzie łatwe w przygotowaniu i z kruszonką. Świetny przepis znalazłam na tym blogu. Ciasto jest puszyste, trochę przypomina w smaku ciasto drożdżowe, znika w mgnieniu oka 😉 Przepis na kruszonkę jest moim ideałem 🙂 Polecam wypróbować.
Proste ciasto z borówkami i kruszonką
Składniki:
Szklanka 250 ml.
• 4 jajka
• 200g cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 0,5 szklanki oleju
• 2 szklanki mąki tortowej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• szklanka borówek amerykańskich
Kruszonka:
• 100g mąki
• 75g masła
• 50g cukru
Masło roztopić, odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać masło i mieszać łyżką, aż powstanie kruszonka.
Przygotowanie:
Mikserem ucieramy jajka z cukrem, do uzyskania jasnożółtego koloru. Wlewamy olej i ekstrakt waniliowy, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i chwilę jeszcze ucieramy, do połączenia składników. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do wypieków. Moja forma ma średnicę 26cm. Na wierzchu układamy umyte i osuszone owoce. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Pieczemy 45 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu, ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego!