Placuszki ziemniaczane z cukinią i sosem czosnkowym.

Placuszki ziemniaczane z cukinią i sosem czosnkowym.

Placuszki, na które podam dziś przepis, to nasza wariacja na temat placków ziemniaczanych;) Powstała spontanicznie, bo chcieliśmy naszym dzieciom przemycić więcej warzyw;) Przepis przez nas sprawdzony wielokrotnie, pozostaje wam tylko spróbować;)


Placuszki ziemniaczane z cukinią.


Składniki:

1kg ziemniaków

ok 1 kg cukinii

3 średnie jajka

mąka- zależy od ziemniaków, dajemy tyle by powstała konsystencja ciasta.

2 ząbki czosnku

1  średnia cebula

szczypiorek

sól, pieprz

olej do smażenia

Sos: 3 łyżki jogurtu + 1 łyżka ketchupu + ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę + sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na średnich oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na 2 połowy i wydrążamy środek, resztę ścieramy na tarce(razem ze skórką). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany szczypior, startą lub drobno pokrojoną cebulkę. Następnie wbijamy 3 jajka i dodajemy mąkę ok 3-5 łyżek, zależy od ziemniaków (nie odlewam wody po ścieraniu). Musi powstać konsystencja ciasta. Po wymieszaniu składników, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy na oleju, po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego.

Share

2 thoughts on “Placuszki ziemniaczane z cukinią i sosem czosnkowym.

Comments are closed.