Placuszki, na które podam dziś przepis, to nasza wariacja na temat placków ziemniaczanych;) Powstała spontanicznie, bo chcieliśmy naszym dzieciom przemycić więcej warzyw;) Przepis przez nas sprawdzony wielokrotnie, pozostaje wam tylko spróbować;)
Placuszki ziemniaczane z cukinią.
Składniki:
1kg ziemniaków
ok 1 kg cukinii
3 średnie jajka
mąka- zależy od ziemniaków, dajemy tyle by powstała konsystencja ciasta.
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
szczypiorek
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos: 3 łyżki jogurtu + 1 łyżka ketchupu + ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę + sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na średnich oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na 2 połowy i wydrążamy środek, resztę ścieramy na tarce(razem ze skórką). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany szczypior, startą lub drobno pokrojoną cebulkę. Następnie wbijamy 3 jajka i dodajemy mąkę ok 3-5 łyżek, zależy od ziemniaków (nie odlewam wody po ścieraniu). Musi powstać konsystencja ciasta. Po wymieszaniu składników, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy na oleju, po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego.
2 thoughts on “Placuszki ziemniaczane z cukinią i sosem czosnkowym.”
Comments are closed.