Hej!
Niebawem tłusty czwartek, w większości polskich domów, będą w tym dniu królować pączki. U nas nie będzie inaczej;) Najlepsze są te domowe, jednak wymagają one trochę nakładu czasu na przygotowanie. Ja wychodzę do was z propozycją bardzo szybkich w przyrządzeniu, mini pączków. Jednym ze składników jest serek homogenizowany. Przepis wymaga od nas jedynie wymieszania składników i smażenia. Szybciej się chyba nie da..;) A same pączki są bardzo pulchne i smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Mini pączki z serka homogenizowanego
Składniki:
szklanka 250ml
150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (np. Rolmlecz/Mlekpol)
1 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wlewamy olej do szerokiego naczynia, musi się dobrze rozgrzać, w tym czasie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i wrzucamy na gorący olej. Smażymy do zrumienienia z obydwu stron (trzeba obrócić widelcem, gdy zarumieni się jednej strony.) Zajmuje to niewiele czasu. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Mariola.
Dziękuje za przepis dla pączkowych laików. Super sprawa!
Polecam się na przyszłość:) mam nadzieję, że będą smakować:)