Witajcie!
Dziś szybki i prosty przepis na pierniczki, które nie muszą leżakować;) Przepis pochodzi z tej strony. Szukałam takich, by nie wyrastały zbytnio, te są idealne. I do jedzenia i do dekorowania;)
Pierniczki
Składniki:
120g masła
140g miodu
120g cukru
3 łyżki przyprawy do piernika( najlepsza Kotanyi)
1 łyżka kakao
400g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
Przygotowanie:
W rondelku umieścić masło, miód, cukier, przyprawę piernikową i kakao. Podgrzewać na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia.
W misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Następnie dodać żółtka i używając miksera, wymieszać, następnie dodać miodową masę. Wyrobione ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i schować do lodówki na min. 2godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszej pracy.
Ciasto najlepiej podzielić na 2 lub 3 części. Każdą rozwałkować na grubość ok 2-3 mm i wykrawać foremkami wybrane kształty. (Ciasto wydaje się być dość kruche ale da się go rozwałkować, dlatego warto wałkować mniejsze porcje.) Przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ( funkcja góra- dół), ok 6 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, zostawić do wystygnięcia. Pozostaje tylko dekorować♥
Lukier zawsze robię z tego przepisu.
By pierniczki były miękkie, warto dodać skórkę z jabłka do puszki, w której będą przechowywane. Tylko trzeba pamiętać by zmieniać ją co kilka dni, żeby nie zaczęła pleśnieć;)
Bajkowo ❤️❤️❤️
dziękuję:)
A ja chciałam zapytać, jak zrobić te cukierkowe wypełnienie pierników?
Będzie niebawem na blogu o tym, ale to są pokruszone landrynki.
W takim razie czekam na wpis. Mam nadzieje, ze będzie tam dużo wskazówek.
zobaczymy czy na coś ci się przyda;)
Aaa! I pierwszy raz robilam takie lukier, z bialkami. Bajka!
Haha nie wiem czy Ci tak łatwo ustąpi:)
Smacznego 🙂