Dzień dobry!
Dziś szybki przepis na fajną przekąskę w świątecznym klimacie.
Ja zainspirowałam się tym przepisem ale zrobiłam jak zawsze, po swojemu;)
Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłam tą przekąskę na urodziny Syna i przed samym przygotowaniem wpadłam na to, że mogłabym wam ją pokazać;)
Pizzowa choinka
Składniki:
Gotowe ciasto na pizzę w kształcie prostokąta
wędlina w plastrach
ser żółty w kawałku
ketchup
przyprawa do pizzy lub oregano
Przygotowanie:
Rozwijamy płat ciasta, od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykrawamy trójkąt, odkładamy na bok, a z pozostałego ciasta składamy i sklejamy drugi trójkąt.
Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy i układamy wędlinę i starty ser żółty. Ja zrobiłam choinkę w 2 smakach. Z jednej strony salami, z drugiej szynka.
Przykrywamy odłożonym trójkątem z ciasta. Rozciągamy by pokryło wszystkie składniki, ja dociskałam lekko brzegi.
Kroimy trójkąt w poprzeczne, dosyć szerokie paski, pamiętając by środek pozostał nietknięty nożem;) jak wyżej na zdjęciu.
Każdy pasek delikatnie okręcamy wokół własnej osi. Tak przygotowaną choinkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy do zarumienienia ok 20 minut. Wszystko zależy od rodzaju ciasta, ja sugerowałam się opisem na opakowaniu.
Przekąska gotowa.
Myślę, że można użyć ciasta francuskiego i też będzie ok.
Smacznego!
Mariola.