MAGICZNY GRUDZIEŃ: #21- Pizzowa choinka.

MAGICZNY GRUDZIEŃ: #21- Pizzowa choinka.

Dzień dobry!

Dziś szybki przepis na fajną przekąskę w świątecznym klimacie.

Ja zainspirowałam się tym przepisem ale zrobiłam jak zawsze, po swojemu;)

Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłam tą przekąskę na urodziny Syna i przed samym przygotowaniem wpadłam na to, że mogłabym wam ją pokazać;)


Pizzowa choinka


Składniki:

Gotowe ciasto na pizzę w kształcie prostokąta

wędlina w plastrach

ser żółty w kawałku

ketchup

przyprawa do pizzy lub oregano

Przygotowanie:

Rozwijamy płat ciasta, od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykrawamy trójkąt, odkładamy na bok, a z pozostałego ciasta składamy i sklejamy drugi trójkąt.

Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy i układamy wędlinę i starty ser żółty. Ja zrobiłam choinkę w 2 smakach. Z jednej strony salami, z drugiej szynka.

Przykrywamy odłożonym trójkątem z ciasta. Rozciągamy by pokryło wszystkie składniki, ja dociskałam lekko brzegi.

Kroimy trójkąt w poprzeczne, dosyć szerokie paski, pamiętając by środek pozostał nietknięty nożem;) jak wyżej na zdjęciu.

Każdy pasek delikatnie okręcamy wokół własnej osi. Tak przygotowaną choinkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy do zarumienienia ok 20 minut. Wszystko zależy od rodzaju ciasta, ja sugerowałam się opisem na opakowaniu.

Przekąska gotowa.

Myślę, że można użyć ciasta francuskiego i też będzie ok.

Smacznego!

Mariola.

Share