Przepis: Drożdżowe renifery.

Przepis: Drożdżowe renifery.

Hej!

Bardzo lubię sprawiać radość moim dzieciom, dlatego postanowiłam zrobić dla nich renifery Rudolfy;) To taki przedsmak mikołajkowy;)

Przepis na ciasto pochodzi ze strony dominosugar, natomiast kształt renifera to mój autorski pomysł;) Możecie się tak pobawić z dziećmi, a jeśli zabraknie wam cierpliwości, to proponuję  zrobić klasyczne cynamonki, i też będzie ok, bo ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne. Polecam!

  1. Pasek ciasta o wymiarach 20 cm/2 cm //2. Przekrawamy pasek na wzdłuż , górny kawałek ma ok 1,5 cm szerokości, dolny ok 0,5 cm. Kroimy z dwóch stron na odległość ok 7 cm zostawiając w środku ok 6 cm nienaruszonej powierzchni //3. Górne paski składamy na pół i lekko dociskamy. //4. Następnie złożone paski rozcinamy na 2 części. //5. Dolne paski zawijamy i układamy tworząc „oczy”. // 6. Przenosimy naszego Rudolfa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy rogi okręcając kawałki ciasta wokół własnej osi, dodajemy wydrylowaną wiśnię. Gotowe!  Rudolfy układamy w znacznej odległości od siebie bo troszkę urosną. Pieczemy w 180°C ok 10 minut, do zrumienienia.

Jeśli podoba Wam się mój przepis to udostępniajcie♥ A jeśli zrobicie Rudolfy, to możecie wysłać zdjęcie w komentarzu, będzie mi bardzo miło:)

 

 

Share

2 thoughts on “Przepis: Drożdżowe renifery.

Comments are closed.