Witajcie!
Wiele lat temu zauroczył mnie blog.. Zapach wspomnień się nazywa.. tak szczęśliwie się złożyło, że poznałam Magdę osobiście. To bardzo sympatyczna dziewczyna, a do tego wulkan energii;) Stworzyła ona książkę „Święta z wypiekami” pełną przepisów na tzw. ciasteczka cieszyńskie. Z racji mojego pochodzenia, wiele przepisów jest mi znane;) ale mimo to, często korzystam z Jej receptur. Dziś zdradzę wam przepis Magdy, na orzechowe koniczynki. Zapraszam.
Orzechowe koniczynki
Składniki:
300g mąki
200g masła
70g cukru pudru
1 żółtko
80g zmielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, uformować kulkę, i schować pod przykryciem do lodówki na min 1 godzinę. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta, formować z nich małe kuleczki, łączyć 3 razem, w środek wcisnąć orzecha laskowego. (Ja dodatkowo spłaszczam końcówki;)) Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 20 minut, w temp. 180°C. Do zrumienienia.
→ Ja z tego ciasta robię 3 różne rodzaje ciasteczek:
• z orzechem czyli koniczynki
• z marmoladą: tworzę z ciasta kulki, w środku robię dziurkę i napełniam marmoladą ( piekę tak samo jak koniczynki)
• składane: wałkuję na płasko, wykrawam parzyście różne kształty, piekę aż się zarumienią, krócej niż koniczynki, bo ciastka są cieńsze. Upieczone i wystudzone smaruję masą krówkową i sklejam.
Smacznego!
Mariola.