Hej!
Rozpoczęłam produkcję świątecznych ciasteczek. Zanim jednak pokażę wam co upichciłyśmy z Zosią, przychodzę z przepisem na fajne i ciekawe ciasteczka cynamonowe, z serkiem mascarpone.. Oryginalny przepis pochodzi stąd, ja przeniosłam go do polskiej, a konkretniej, mojej kuchni;)
Ciasteczka mają oryginalny smak i chrupiącą cynamonową skórkę…;)
Ciasteczka cynamonowo-serowe.
Składniki:
szklanka 250ml
100g masła
100g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Cukier kryształ + cynamon (wg uznania,np. 2 łyżki cukru+ łyżka cynamonu)
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z serkiem na puszystą masę. Powoli dodajemy cukier puder, do połączenia. Następnie dodajemy jajko, proszek do pieczenia, sól. Ciągle miksując, dodajemy partiami mąkę, ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i formujemy z ciasta małe kuleczki, każdą obtaczamy w mieszaninie cukru i cynamonu. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Pieczemy w temp 175°C ok 8-9 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciasteczka muszą „odpocząć” ok 15 minut.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego,
Mariola.