Jesienny deser: jogurt grecki z sosem jeżynowym.

Jesienny deser: jogurt grecki z sosem jeżynowym.

Deser jest smaczny, a co najważniejsze- prosty w przygotowaniu.

Słodki sos jeżynowy przełamuje kwaśny smak jogurtu greckiego.

W tym przepisie użyłam jeżyn, ale robiłam także z malinami, można użyć też truskawek, śliwek, borówek czy wiśni.

Podane proporcje miodu/cukru są umowne, wszystko zależy od waszych upodobań.

Jogurt grecki z sosem jeżynowym.

Składniki:

• 400g jogurtu greckiego

• 3 łyżeczki żelatyny

• 63 ml  gorącej wody (1/4 szklanki)

• 150 ml mleka

• miód/ cukier puder

Sos:

• 250 g jeżyn lub innych owoców(mogą być mrożone)

• ok 100g cukru

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia.

Jogurt mieszamy z mlekiem, najlepiej użyć miksera, by nie zostały żadne grudki. Dosładzamy miodem do smaku, można dodać cukier puder, ale miód nadaje fajnego smaczku. Do jogurtowej masy wlewamy ostudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy łyżką i przelewamy do salaterek/pojemników, w których podamy deser. Odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Sos: Owoce wrzucamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier do smaku. Smażymy owoce tak długo, aż trochę się rozpadną i powstanie sos. Ściągamy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Następnie wykładamy na stężałą masę jogurtową, najlepiej kilka godzin przed podaniem.

Smacznego!

Inspiracja tutaj

Share

One thought on “Jesienny deser: jogurt grecki z sosem jeżynowym.

Comments are closed.