Deser jest smaczny, a co najważniejsze- prosty w przygotowaniu.
Słodki sos jeżynowy przełamuje kwaśny smak jogurtu greckiego.
W tym przepisie użyłam jeżyn, ale robiłam także z malinami, można użyć też truskawek, śliwek, borówek czy wiśni.
Podane proporcje miodu/cukru są umowne, wszystko zależy od waszych upodobań.
Jogurt grecki z sosem jeżynowym.
Składniki:
• 400g jogurtu greckiego
• 3 łyżeczki żelatyny
• 63 ml gorącej wody (1/4 szklanki)
• 150 ml mleka
• miód/ cukier puder
Sos:
• 250 g jeżyn lub innych owoców(mogą być mrożone)
• ok 100g cukru
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia.
Jogurt mieszamy z mlekiem, najlepiej użyć miksera, by nie zostały żadne grudki. Dosładzamy miodem do smaku, można dodać cukier puder, ale miód nadaje fajnego smaczku. Do jogurtowej masy wlewamy ostudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy łyżką i przelewamy do salaterek/pojemników, w których podamy deser. Odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Sos: Owoce wrzucamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier do smaku. Smażymy owoce tak długo, aż trochę się rozpadną i powstanie sos. Ściągamy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Następnie wykładamy na stężałą masę jogurtową, najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!
Inspiracja tutaj
One thought on “Jesienny deser: jogurt grecki z sosem jeżynowym.”
Comments are closed.