Jajka faszerowane na 5 sposobów.

Jajka faszerowane na 5 sposobów.

Witajcie!

Pomysłów na jajka faszerowane w internecie znajdziecie wiele, zdaję sobie z tego sprawę. Ja przychodzę do was z przepisami, które robię od wielu lat, zawsze na Święta Wielkanocne. Są to moje własne, sprawdzone receptury, testowane na żywych organizmach, wielokrotnie;) Może uda mi się was czymś zaskoczyć?;) By przygotować cały półmisek faszerowanych przysmaków, będziecie potrzebować 10 ugotowanych jaj. Pod spodem przepisy.


Jajka z rzodkiewką


Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
1 szklanka wody
1/2 szklanki koncentratu buraczanego
1 łyżka octu
3rzodkiewki +1 do dekoracji
majonez, ok 1 łyżka
Sól, pieprz

Różowe jajka: •Do miski wlewamy koncentrat, wodę przegotowaną, oraz ocet, następnie w tym płynie umieszczamy ugotowane i obrane jajka. Trzymamy je tam nie mniej niż 10 godzin, po 5h na jedną połowę, żeby się równomiernie ubarwiły. Po tym czasie wyjmujemy je, przekrawamy wzdłuż na pół.

•Wydrążamy delikatnie łyżeczką żółtka, które rozdrabniamy widelcem, dodajemy majonez, starte rzodkiewki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

•Farszem napełniamy połówki białek, można użyć do tego rękawa cukierniczego.

•Rzodkiewkę kroimy na pół-plasterki i ozdabiamy jajka.


Jajka z szynką i chrzanem


Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
50 g szynki w kawałku
Pół łyżeczki chrzanu tartego (ze słoika)
majonez, ok 2 łyżki
Sól pieprz

•Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, następnie przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy delikatnie żółtka.

•W misce umieszczamy żółtka, które rozdrabniamy widelcem, startą na dużych oczkach tarki szynkę, dodajemy majonez, chrzan, sól, pieprz, wszystko do smaku.

•Następnie farszem napełniamy połówki białek.


Jajka z tuńczykiem


Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
Mała puszka tuńczyka w oleju
Majonez ok 1 łyżka
Sól, pieprz
•Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na pół, delikatnie wydrążamy żółtka, które łączymy w misce z 2 łyżkami tuńczyka i 1 łyżką majonezu. Wszystko razem rozdrabniamy widelcem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

•Powstałym farszem wypełniamy połówki białka.


Jajka z rukolą


Składniki:
Garść rukoli
2 jajka ugotowane na twardo
Majonez, ok 1 łyżka
Sól, pieprz

•Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy delikatnie żółtka.

•W misce mieszamy rozdrobnione widelcem żółtka, drobno pokrojoną rukolę oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, do smaku, a powstały farsz przekładamy na połówki białek.


Jajka z pieczarkami


Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
4 duże pieczarki
1/2 śmietankowego serka topionego w kostce
Sól, pieprz do smaku

•Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na pół, delikatnie wydrążamy żółtka.

•Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce, smażymy na niewielkiej ilości oleju.Następnie przekładamy na sitko, by odsączyć nadmiar płynów.

•Ostudzone pieczarki łączymy z serkiem topionym oraz rozdrobnionymi żółtkami. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, do smaku. Następnie przekładamy na połówki białek.

 

•Półmisek z faszerowanymi jajkami przechowujemy, pod przykryciem, w lodówce.

•Jajka najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby smaki się fajnie przegryzły (najlepiej zostawić na całą noc).

•Wszystkie proporcje są podane na 4 faszerowane połówki, które można oczywiście modyfikować według własnego smaku.

•Podana ilość majonezu jest orientacyjna, gdyż faktyczna jego porcja jest zależna od wielkości żółtek. Farsz powinien być zwięzły, aby się nie osypywał z jajek.

 

Jestem ciekawa, czy znalazł się, spośród tej 5, jakiś przepis, który chcielibyście wypróbować? Koniecznie dajcie mi znać!:)

Pozdrawiam,

Mariola

 

 

 

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *