Dynia- ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.

Dynia- ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.

Witajcie!

Przychodzę do was z przepisem na coś słodkiego. Zobaczyłam na Pinterest zdjęcie muffinek w kształcie dyni. Zainspirowało mnie to, do stworzenia własnego wypieku w tym kształcie. Moja rodzinka, oprócz mnie, nie lubi dyni.. dlatego zrobiłam babkę marchewkową w kształcie tego warzywa…i wszyscy się zajadali 🙂 Jest wiele przepisów na ciasto marchewkowe, ja najbardziej lubię wersję z kremem mascarpone. Ciasto jest wilgotne w środku, z wyczuwalną nutą cynamonu. Polecam!


Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone


Składniki na ciasto:

• 3 jajka

• 150g cukru pudru

• 150 ml oleju

• 200g mąki

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka sody

• 1 łyżeczka cynamonu( może być także przyprawa do piernika)

• 2 średnie marchewki starte na małych oczkach

• szczypta soli

Składniki na krem:

• 300ml śmietany kremówki 30%

• 250g serka mascarpone

• 100g cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem, gdy się ubije, wyłączamy mikser, dodajemy mascarpone i dosłownie chwileczkę miksujemy, do połączenia składników.( Długie ubijanie śmietany z serkiem spowoduje, że krem będzie bardzo rzadki, a tego chcemy uniknąć 😉 )

Przygotowanie:

Ciasto:

Suche składniki czyli mąka, cynamon, soda, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. W  osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszystą, niemalże białą masę. Następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas miksując. Wyłączamy mikser, dodajemy startą marchewkę oraz suche składniki. Mieszamy łyżką i przelewamy do, wyłożonej papierem do wypieków, foremki na babkę*. Wstawiamy do nagrzanego do 175°C piekarnika i pieczemy ok 65 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto do wystudzenia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy, przekrawamy na 3 blaty i przekładamy kremem mascarpone.Część kremu zabarwiamy na pomarańczowo i pokrywamy nim ciasto z wierzchu, nadając kształt dyni;)

* Ciasto można upiec w zwykłej formie np 35/25, lub tortownicy(np.26cm). Wówczas najlepiej przekroić ciasto na 2 części. Ostatnią warstwą niech będzie krem mascarpone bez barwnika.

               

Kto się skusi na kawałeczek jesiennego ciasta?

Pozdrawiam, Mariola!

 

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *