Domowa spiżarnia: Sałatka z cukinii – rewelacyjna!

Domowa spiżarnia: Sałatka z cukinii – rewelacyjna!

Dziś podzielę się z wami przepisem na rewelacyjną sałatkę z cukinii. Dostałam ten przepis od siostry, najlepszą rekomendacją niech będzie to, że robiłam ją już 4 razy w tym sezonie 🙂 Z podanych składników wychodzi niewielka ilość słoików, więc najlepiej, zróbcie sobie od razu, z podwójnej porcji 😉


Sałatka z cukinii


Składniki:

• 2 kg cukinii (waga po wydrążeniu pestek)

• 2 duże cebule

• 2 duże marchewki

• 0,5 kg papryki czerwonej

• 4 łyżki soli

Zalewa:

• 1 szklanka octu 10%

• 1 szklanka cukru

• 6 ziaren pieprzu

• 6 ziaren ziela angielskiego

• 3 liście laurowe

• 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na 2 połówki, wydrążamy gniazda nasienne, następnie ścieramy wraz ze skórką, na tarce o dużych oczkach. Najlepiej użyć do tego robota kuchennego, który ułatwi nam pracę;) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystko mieszamy z 4 łyżkami soli i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku, dodajemy startą, na dużych oczkach, marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. W osobnym garnku gotujemy składniki na zalewę, odcedzamy na sitku, i gorącą wylewamy na warzywa. Mieszamy warzywa i odstawiamy znów na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy sałatkę do umytych słoików, wycieramy ranty słoi i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku -130°C / 25 minut. Słoiki włożone do zimnego piekarnika, czas liczony od momentu osiągnięcia temperatury 130°C. Po upływie określonego czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiki w środku, aż do wystudzenia.

 

Smacznego!

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *