Dziś podzielę się z wami przepisem na rewelacyjną sałatkę z cukinii. Dostałam ten przepis od siostry, najlepszą rekomendacją niech będzie to, że robiłam ją już 4 razy w tym sezonie 🙂 Z podanych składników wychodzi niewielka ilość słoików, więc najlepiej, zróbcie sobie od razu, z podwójnej porcji 😉
Sałatka z cukinii
Składniki:
• 2 kg cukinii (waga po wydrążeniu pestek)
• 2 duże cebule
• 2 duże marchewki
• 0,5 kg papryki czerwonej
• 4 łyżki soli
Zalewa:
• 1 szklanka octu 10%
• 1 szklanka cukru
• 6 ziaren pieprzu
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 1 łyżka gorczycy
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na 2 połówki, wydrążamy gniazda nasienne, następnie ścieramy wraz ze skórką, na tarce o dużych oczkach. Najlepiej użyć do tego robota kuchennego, który ułatwi nam pracę;) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystko mieszamy z 4 łyżkami soli i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku, dodajemy startą, na dużych oczkach, marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. W osobnym garnku gotujemy składniki na zalewę, odcedzamy na sitku, i gorącą wylewamy na warzywa. Mieszamy warzywa i odstawiamy znów na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy sałatkę do umytych słoików, wycieramy ranty słoi i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku -130°C / 25 minut. Słoiki włożone do zimnego piekarnika, czas liczony od momentu osiągnięcia temperatury 130°C. Po upływie określonego czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiki w środku, aż do wystudzenia.
One thought on “Domowa spiżarnia: Sałatka z cukinii – rewelacyjna!”
Comments are closed.