Domowa spiżarnia: dżem śliwkowy z pomarańczą.

Domowa spiżarnia: dżem śliwkowy z pomarańczą.

 

Witajcie!

Przeglądając niedawno biedronkowy magazyn „Czas na jesień”, trafiłam na przepis p. Adriany Marczewskiej, obok którego nie mogłam przejść obojętnie…:) Wiedziałam, że pomarańcza nada ciekawy smak, temu, co znam od lat. Nie pomyliłam się.. Oryginalny przepis zakłada 1 kg śliwek, proponuję zrobić z większej porcji i obdarować kogoś bliskiego, bo to fajny pomysł na prezent ♥


Dżem śliwkowy z pomarańczą


Składniki:

• 1 kg śliwek węgierek

• 2 duże pomarańcze (sok i skórka)

• 1/2 łyżeczki cynamonu

• 2 goździki

• cukier do smaku

Przygotowanie:

Pomarańcze porządnie wyszoruj i wyparz gorącą wodą. Śliwki umyj, natnij w połowie i usuń pestki. Włóż je do garnka z nieprzywierającym dnem, dodaj sok wyciśnięty  z pomarańczy, cynamon i goździki. Gotuj na małym ogniu ok 1,5 godziny, często mieszając.W połowie gotowania dodaj skórkę otartą z pozostawionych pomarańczy. Gdy dżem osiągnie odpowiednią gęstość,skosztuj i ewentualnie dosłodź do smaku cukrem, bądź miodem. Gotowy dżem przetrzyj przez sitko, by pozbyć się skórek (ja starałam się „wyłapać” skórki pomarańczy, by dodać je z powrotem do dżemu). Przetarty dżem doprowadź ponownie do wrzenia i taki gorący przelej do wyparzonych słoików. Mocno zakręć.

Smacznego!

Share

3 thoughts on “Domowa spiżarnia: dżem śliwkowy z pomarańczą.

Comments are closed.