Witajcie!
Pomysł na ten post powstał spontanicznie, tak jak dżem, który uzyskaliśmy z połączenia brzoskwiń i śliwek 😉 Smak nas pozytywnie zaskoczył, mnie urzekł dodatkowo kolor 😉
Proporcji wam tym razem nie podam, bo mieliśmy miskę brzoskwiń, które obraliśmy i pozbawiliśmy pestek, oraz ok 2kg śliwek, które też pozbawiliśmy pestek. Przełożyliśmy owoce do garnka, takiego, z nieprzywierającym dnem. Zblendowaliśmy wszystko i dusiliśmy na małym ogniu tak długo, aż odparował nadmiar soku, a dżem uzyskał odpowiednią gęstość. Dosłodziliśmy do smaku. Gorące przelaliśmy do słoików, zakręciliśmy. Pozostawiliśmy do wystudzenia, a później hop do spiżarki 😉
Nie bójcie się eksperymentować w kuchni, zwłaszcza jeśli macie nadmiar owoców i nie wiecie co z nimi zrobić. Dżem to jest zawsze dobra opcja 😉 Można byłoby dodać jeszcze np kakao i domowa nutella gotowa 😉 Jedna rada: kakao trzeba dodawać w niewielkich ilościach, ponieważ powoduje, że dżem bardzo gęstnieje! Uwierzcie mi, wiem co piszę.. 😉
Kto z was, jest tak samo zakręcony, na punkcie przetworów, jak ja? 🙂
Mariola