Cytryny i pomarańcze w miodzie, czyli idealny dodatek do zimowej herbaty.

Cytryny i pomarańcze w miodzie, czyli idealny dodatek do zimowej herbaty.

Witajcie.

Gdy nadchodzą długie zimowe wieczory, bardzo lubię zaszyć się pod kocem z książką, i popijać herbatę z cytryną, miodem i malinami, bądź z pomarańczą i goździkami. Jest to taki mój codzienny rytuał, który najlepiej smakuje, gdy dzieci już śpią;) Niestety, w moim domu tylko ja lubię pić taką herbatę, i często nie byłam w stanie wykorzystać całej cytryny, zanim się zepsuła. Nie lubię marnować żywności;) więc przed Świętami zrobiłam eksperyment i zalałam, obrane i pokrojone cytryny, miodem. Eksperyment się udał, więc dzielę się tym z wami. Podobnie zrobiłam z plastrami pomarańczy. Spróbujcie, a wasz zimowy napój nabierze innego smaku;)


Cytryny w miodzie


Cytryny szorujemy i obieramy ze skóry (jeśli mamy ekologiczne owoce, wówczas skórka może zostać), kroimy w pół-plastry, układamy w słoiku warstwy, które zalewamy miodem. Najlepiej zapełnić 3/4 słoika, gdyż owoce puszczą jeszcze sok. Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki. Miesiąc spokojnie może stać. Ja niebawem będę robić kolejną partię;)


Pomarańcze z goździkami w miodzie


Pomarańcze dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem, kroimy w pół-plastry. Kilka plastrów pomarańczy nakłuwamy goździkami, dalej postępujemy jak z cytrynami, czyli zalewamy miodem, pamiętając o wolnej przestrzeni na powstający sok. Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki.

Życzę wam przyjemnych zimowych wieczorów z kubkiem herbaty!

Mariola.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *