Witajcie!
Jak wspomniałam w tytule postu, dziś zdradzę wam przepis na ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, a przygotowanie zajmie wam kilka chwil.
Ciasto zawsze się udaje, jest puszyste, wilgotne w środku, rozpływa się w ustach.. Nie wiem co mam jeszcze napisać, by was zachęcić;)
Robiłam je z Zosią wiele razy, z resztą Ona sama potrafi je już przygotować♥ Wydawało mi się, że jest zbyt proste, by pisać o nim na blogu, ale moja rodzinka ciągle dopytywała, kiedy podzielę się przepisem z wami i dziś nadszedł ten dzień;)
U nas to ciasto numer jeden, moi domownicy je uwielbiają, ja także;)
Zabieramy je na wyprawy w góry, na działkę, na piknik, jest do tego idealne, bo długo utrzymuje świeżość.
Niestety ma jedną podstawową wadę, której nie da się naprawić… znika zdecydowanie za szybko..:)
Moja inspiracja tutaj.
Ciasto kakaowe mieszane łyżką
Składniki:
Szklanka 250 ml
• 1 szklanka mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 1/3 szklanki kakao
• 1 łyżeczka sody
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 jajko
• 1/2 szklanki oleju
• 1/2 szklanki gęstej maślanki lub jogurtu greckiego
• 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Składniki suche mieszamy w misce, w drugiej, większej misce mieszamy jajko, olej oraz maślankę/jogurt. Następnie wsypujemy składniki suche do mokrych, mieszamy. Na koniec dodajemy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, która będzie rzadka, ale tym się nie należy martwić. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika (2 poziom, licząc od dołu), nagrzanego do 160°C i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
2 thoughts on “Ciasto kakaowe mieszane łyżką. Szybkie w przygotowaniu, proste i zawsze się udaje!”
Comments are closed.