Chałka drożdżowa z truskawkami.

Chałka drożdżowa z truskawkami.

Przepis na chałkę pochodzi z bloga Domowe-wypieki. Receptura sprawdzona przeze mnie kilka razy, chałka wychodzi puszysta, miękka, smaczna.

Ja tym razem poszłam o krok dalej i zaplotłam w niej truskawki.. Wypiek wyszedł przepyszny, sprawdzi się idealnie jako zamiennik ciasta drożdżowego z owocami. Spróbujcie, a nie pożałujecie:) Dla tego smaku i zapachu unoszącego się podczas pieczenia, warto poświęcić kilka chwil..;)

Ja zrobiłam dwie wersje: jedną z truskawkami i kruszonką, oraz drugą: zwykłą chałkę. Z podanej porcji spokojnie zrobicie 2 duże warkocze.


Chałka drożdżowa z truskawkami


Składniki:

Ciasto drożdżowe:

〈składniki w temp. pokojowej〉

• 250 ml lekko ciepłego mleka

• 20g świeżych drożdży

• 70 g cukru

• 500g mąki pszennej

• 1 jajko

• 60g miękkiego masła

• szczypta soli

Kruszonka:

• 60g mąki pszennej

• 40g masła

• 30g cukru

dodatkowo

•1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Odmierzamy wszystkie składniki.

Zaczyn: Do lekko ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 4 łyżki mąki. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 15 minut.

• Do dużej miski wsypujemy: resztę mąki i cukru, sól, miękkie masło, jajko, a na końcu gotowy zaczyn. Mieszamy wszystko i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki, czyli nie będzie się kleić do niej;) Można użyć także miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Miksujemy minimum 3 minuty.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok 1 godzinę, do wyrośnięcia, czyli minimum podwojenia swojej objętości. •Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.

• Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmujemy z miski i na blacie wysypanym mąką, zagniatamy chwilę.

• Dzielimy ciasto na 3 równe części (jeśli chcecie zrobić 2 różne chałki, tak jak ja, trzeba podzielić na 6)

Z każdej części, na blacie wysypanym mąką, formujemy wałek, długości odpowiadającej długości blachy, na której będzie się piec.

• Każdy wałek lekko rozpłaszczamy i układamy na nim truskawki. Następnie zamykamy je w cieście, łączymy końcówki i zaplatamy warkocz.

Gotową chałkę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 30 minut.

• Wyrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut, do zarumienienia, grzałka: góra- dół.

• Upieczoną chałkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

–>Jeśli chcecie zrobić podobnie jak ja: dwa rodzaje w 1 czasie, to wówczas jak wcześniej zaznaczyłam, musicie podzielić ciasto na 6 części, uformować wałki, w 3 zawinąć truskawki, a 3 wałki zapleść bez, reszta czynności tak samo jak opisałam powyżej. Należałoby także zrobić kruszonkę z połowy porcji.

 

Chałkę bez dodatków uwielbiamy z serkiem (np.Bieluch) i truskawkami, ale z samym masłem także smakuje wybornie!

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share