Przepis na chałkę pochodzi z bloga Domowe-wypieki. Receptura sprawdzona przeze mnie kilka razy, chałka wychodzi puszysta, miękka, smaczna.
Ja tym razem poszłam o krok dalej i zaplotłam w niej truskawki.. Wypiek wyszedł przepyszny, sprawdzi się idealnie jako zamiennik ciasta drożdżowego z owocami. Spróbujcie, a nie pożałujecie:) Dla tego smaku i zapachu unoszącego się podczas pieczenia, warto poświęcić kilka chwil..;)
Ja zrobiłam dwie wersje: jedną z truskawkami i kruszonką, oraz drugą: zwykłą chałkę. Z podanej porcji spokojnie zrobicie 2 duże warkocze.
Chałka drożdżowa z truskawkami
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
〈składniki w temp. pokojowej〉
• 250 ml lekko ciepłego mleka
• 20g świeżych drożdży
• 70 g cukru
• 500g mąki pszennej
• 1 jajko
• 60g miękkiego masła
• szczypta soli
Kruszonka:
• 60g mąki pszennej
• 40g masła
• 30g cukru
dodatkowo
•1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Odmierzamy wszystkie składniki.
Zaczyn: Do lekko ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 4 łyżki mąki. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 15 minut.
• Do dużej miski wsypujemy: resztę mąki i cukru, sól, miękkie masło, jajko, a na końcu gotowy zaczyn. Mieszamy wszystko i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki, czyli nie będzie się kleić do niej;) Można użyć także miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Miksujemy minimum 3 minuty.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok 1 godzinę, do wyrośnięcia, czyli minimum podwojenia swojej objętości. •Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.
• Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmujemy z miski i na blacie wysypanym mąką, zagniatamy chwilę.
• Dzielimy ciasto na 3 równe części (jeśli chcecie zrobić 2 różne chałki, tak jak ja, trzeba podzielić na 6)
Z każdej części, na blacie wysypanym mąką, formujemy wałek, długości odpowiadającej długości blachy, na której będzie się piec.
• Każdy wałek lekko rozpłaszczamy i układamy na nim truskawki. Następnie zamykamy je w cieście, łączymy końcówki i zaplatamy warkocz.
Gotową chałkę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 30 minut.
• Wyrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut, do zarumienienia, grzałka: góra- dół.
• Upieczoną chałkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
–>Jeśli chcecie zrobić podobnie jak ja: dwa rodzaje w 1 czasie, to wówczas jak wcześniej zaznaczyłam, musicie podzielić ciasto na 6 części, uformować wałki, w 3 zawinąć truskawki, a 3 wałki zapleść bez, reszta czynności tak samo jak opisałam powyżej. Należałoby także zrobić kruszonkę z połowy porcji.
Chałkę bez dodatków uwielbiamy z serkiem (np.Bieluch) i truskawkami, ale z samym masłem także smakuje wybornie!
Smacznego!