Babka migdałowa – szybki i prosty przepis.

Babka migdałowa – szybki i prosty przepis.

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami..  Atmosfera związana z koronawirusem jest jaka jest.. Gdybyście jednak chcieli jakoś osłodzić ten czas, to przychodzę do was z prostym przepisem na babkę migdałową. Robi się ją szybko, jest wilgotna i puszysta w środku. No i ten migdałowy posmak.. 😉

 


 

Babka migdałowa

200 g masła

200 g zmielonych płatków migdałowych

200 g mąki pszennej

140 g cukru

4 jaja

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

lukier bądź cukier puder do dekoracji

Ubij białka z szczyptą soli na puszystą pianę. W osobnej misce ucieraj mikserem masło z cukrem, stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie łyżka po łyżce dodawaj mąkę, wcześniej wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj zmielone migdały. Na samym końcu do masy migdałowej dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj  szpatułką. Przełóż ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180º C, piecz ok 50 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu, wyciągnij formę i odstaw ją na ok 10 minut, po czym wyjmij  upieczoną babkę. Ostudzoną babkę udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem ( u mnie tylko ta opcja przejdzie 😉 )

Smacznego!


 

 

Share