Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami.. Atmosfera związana z koronawirusem jest jaka jest.. Gdybyście jednak chcieli jakoś osłodzić ten czas, to przychodzę do was z prostym przepisem na babkę migdałową. Robi się ją szybko, jest wilgotna i puszysta w środku. No i ten migdałowy posmak.. 😉
Babka migdałowa
200 g masła
200 g zmielonych płatków migdałowych
200 g mąki pszennej
140 g cukru
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
lukier bądź cukier puder do dekoracji
Ubij białka z szczyptą soli na puszystą pianę. W osobnej misce ucieraj mikserem masło z cukrem, stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie łyżka po łyżce dodawaj mąkę, wcześniej wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj zmielone migdały. Na samym końcu do masy migdałowej dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180º C, piecz ok 50 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu, wyciągnij formę i odstaw ją na ok 10 minut, po czym wyjmij upieczoną babkę. Ostudzoną babkę udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem ( u mnie tylko ta opcja przejdzie 😉 )
Smacznego!