Witajcie!
W poprzednim wpisie podałam wam przepis na słone babeczki, dziś kolej na coś słodkiego. Babka to, obok mazurka, najbardziej charakterystyczny wypiek w okresie Świąt Wielkanocnych.
Przepis pochodzi z gazetki „101 przepisów na Wielkanoc”.
Babka marmurkowa
Składniki:
szklanka 250ml
100g masła
3/4 szklanki cukru
4 jaja
szczypta soli
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka kakao
Tłuszcz, bułka tarta,do wysmarowania formy
cukier puder lub biała czekolada
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło łączymy z cukrem i ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, oraz jogurt grecki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Schłodzone białka miksujemy z szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Połowę ciasta przelewamy do formy, do reszty dodajemy kakao, mieszamy starannie. Ciemne ciasto wlewamy na jasne. Można także wlewać ciasta naprzemiennie, trochę jasnego, trochę ciemnego i tak do wykorzystania składników.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 45minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po ostudzeniu wyciągamy z formy.
Babkę można polać rozpuszczoną czekoladą, lub posypać cukrem pudrem.
−> Zawsze gdy robię babkę na Święta Wielkanocne, wypełniam częścią ciasta 4 foremki na mini babeczki, tym sposobem mam gotowe babki do koszyczka ze święconką:) Dla każdego domownika po jednej:)
Piekę je razem z dużą babką, stawiam foremki z ciastem z przodu blachy, ponieważ upieką się dużo wcześniej. Gdy się zarumienią sprawdzam patyczkiem ciasto i jeśli patyczek jest suchy to wyciągam foremki. Dużą babkę zostawiam, aż osiągnie swój czas.
Smacznego!
Mariola.
One thought on “Babka marmurkowa.”
Comments are closed.