Babka marmurkowa.

Babka marmurkowa.

Witajcie!

W poprzednim wpisie podałam wam przepis na słone babeczki, dziś kolej na coś słodkiego. Babka to, obok mazurka, najbardziej charakterystyczny wypiek w okresie Świąt Wielkanocnych.

Przepis pochodzi z gazetki „101 przepisów na Wielkanoc”.


Babka marmurkowa


Składniki:

szklanka 250ml

100g masła

3/4 szklanki cukru

4 jaja

szczypta soli

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka kakao

Tłuszcz, bułka tarta,do wysmarowania formy

cukier puder lub biała czekolada

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło łączymy z cukrem i ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, oraz jogurt grecki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Schłodzone białka miksujemy z szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Połowę ciasta przelewamy do formy, do reszty dodajemy kakao, mieszamy starannie. Ciemne ciasto wlewamy na jasne. Można także wlewać ciasta naprzemiennie, trochę jasnego, trochę ciemnego i tak do wykorzystania składników.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 45minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po ostudzeniu wyciągamy z formy.

Babkę można polać rozpuszczoną czekoladą, lub posypać cukrem pudrem.

−> Zawsze gdy robię babkę na Święta Wielkanocne, wypełniam częścią ciasta 4 foremki na mini babeczki, tym sposobem mam gotowe babki do koszyczka ze święconką:) Dla każdego domownika po jednej:)

Piekę je razem z dużą babką, stawiam foremki z ciastem z przodu blachy, ponieważ upieką się dużo wcześniej. Gdy się zarumienią sprawdzam patyczkiem ciasto i jeśli patyczek jest suchy to wyciągam foremki. Dużą babkę zostawiam, aż osiągnie swój czas.

 

Smacznego!

Mariola.

 

Share

One thought on “Babka marmurkowa.

Comments are closed.