Hej!
Dziś pomysł na wiosenną przekąskę, która bardzo dobrze sprawdzi się także, podczas wielkanocnego śniadania. Kiełki w tym przepisie można zastąpić rzeżuchą albo szczypiorkiem, i także będzie dobrze smakować, wszystko zależy od preferencji.
Babeczki z jajkiem, fetą i kiełkami brokuła
Składniki:
150g mąki
3 jajka
65g masła
1/2 łyżeczki soli
120g sera feta
kiełki brokuła/rzodkiewki
sól, pieprz
• dodatkowo foremki do babeczek
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy 1 jajko, mąkę, masło i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami okręgi, wylepiamy nimi foremki, układając je na blaszce wyłożonej papierem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie, podpieczone babeczki, delikatnie wyjmujemy z foremek, układamy z powrotem na blasze, na której się piekły i wypełniamy farszem. Pieczemy kolejne 10 minut.
Farsz: 2 żółtka, ser feta i sporą garść kiełków wrzucamy do miski, mieszamy. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy z masą serowo jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
One thought on “Babeczki z jajkiem, fetą i kiełkami, czyli propozycja na wielkanocne śniadanie.”
Comments are closed.